"De logopedist van Dean vroeg welke behandeling we nu volgen. Hij kan zich namelijk nu 'opeens' wel een half uur focussen, terwijl hij voorheen altijd zò snel afgeleid was, dat we maar besloten hebben dat ik - tijdens de behandeling - op de gang ging zitten. Dat was echter ook niet de oplossing."

Barbara, moeder van Dean (6 jaar), bij de derde afspraak reflexintegratie

Wel het resultaat behalen dat je voor ogen hebt

 

We hebben allemaal wel behandelingen die niet lopen zoals we zouden willen. Het resultaat blijft te lang uit, het kind heeft zo'n korte spanningsboog dat je nauwelijks iets bereikt per behandeling of verstopt zich onder je tafel, omdat er (te) veel van hem of haar gevraagd wordt. Het kan dan zo maar zijn, dat het kind nog niet toe is aan dat wat het bij jou komt leren. Het moet keer op keer doen wat het juist zo moeilijk vindt en dat is niet altijd even fijn. Je vraagt je regelmatig af of je de behandeling voort moet zetten of misschien wel een behandelpauze in moet lassen in de hoop dat het over een tijdje wel lukt.

Reflexintegratie kan dan een uitkomst bieden. Met reflexintegratie zorg je voor het integreren van de reflexen in het zenuwstelsel met als positief gevolg sterkere zenuwverbindingen en een betere verbinding tussen de hersenlagen (hersenstam, limbisch systeem en cortex). Rijping van het brein middels bewegingsoefeningen en specifieke manuele technieken. Dat zet de deuren open naar dat wat het kind bij jou komt leren.

Een hyper- of hypo reactie van een reflex heeft als gevolg dat de informatie niet op de juiste plek in het brein aankomt of via allerlei omwegen. Door alleen de inzet van  bijvoorbeeld logopedie, remedial teaching of dyslexiehulp doen we een appèl op het hoogste deel van het brein, de cortex. Terwijl de onderliggende oorzaak zich op een lager breinniveau bevindt. Als we dit vergelijken met een huis, dan kun je zeggen dat we het dak aan het repareren zijn terwijl de fundering nog niet sterk genoeg is. Met reflexintegratie werken we aan die fundering. Je krijgt daardoor een solide ontwikkelingsbasis waarop het kind verder kan ontwikkelen. Het kind ervaart dan opeens wel succesmomenten en jij merkt dat de behandeling soepeler verloopt. 

 

Ontwikkelen in plaats van compenseren en aanpassen  

 

Kun je je voorstellen dat je doodmoe wordt als je de hele dag op je tenen moet lopen, omdat je voortdurend aan het compenseren bent? Dat is wel hoe het is als je het hebt over een verstoorde reflexontwikkeling. Een reflex is een onwillekeurige reactie op een prikkel, je hebt er geen invloed op, en gaat altijd voor. Hoe vermoeiend kan het zijn als je hand steeds hard wil knijpen door die nog actieve handreflex. Juf zegt, dat je je pen beter vast moet houden en jij doet zo je best, maar die reflex wordt steeds uitgelokt. De logopedist wil dat je je beter focust en op je stoel blijft zitten. Ook hier doe je je uiterste best, alleen er komen veel teveel prikkels binnen, die je onvoldoende kunt filteren. Mogelijk wel door niet-adequate recatie van de rugreflexen of een schrikreflex die jouw pogingen verstoort.

Voorbeelden waarbij je je vast voor kunt stellen, dat het kind moe is aan het einde van de dag. En, wat te denken van gedragsproblemen als gevolg van die voortdurend overmatige inspanning? Alleen al doordat jij dit nu weet, kun je het verschil maken voor de kinderen die je in behandeling hebt. Je begrijpt waarom het zo loopt. 

Samenwerken   

 

Begrip voor dat wat het kind laat zien is al fijn. We kunnen echter nog meer voor dit kind betekenen. Door samen te werken.  Heb je een casus voor ogen waarbij jij denkt dat reflexintegratie het verschil kan maken? Neem contact met mij op. Dan bespreken we de casus¹ en kan ik aangeven of reflexintegratie hierin iets kan bieden. Dit collegiaal consult is kosteloos en vrijblijvend. Het is natuurlijk ook mogelijk dat de ouders contact met mij opnemen om dit te bespreken. 

¹Informatie voor ouders en andere betrokkenen: bij het bespreken van een casus worden persoonlijke gegevens niet genoemd.

Meer vertellen over reflexintegratie

 

Juist omdat ik zelf zo achter de inzet van reflexintegratie sta, vertel ik er graag over. Met als hoogste doel: zo veel mogelijk kinderen in hun kracht zetten. Bel of mail gerust als je een vraag hebt. Wil je meer horen over reflexintegratie, misschien wel samen met je collega's? Dan kom ik graag langs om jullie hierover bij te praten. Welke kosten hieraan verbonden zijn, lees je bij tarieven.

© 2018 De Ronde Aarde Ι Logopedie en Reflexintegratie                                                                  Fotografie www.luzanveenendaal.nl